VELŠKI PEMBROK KORGI - Karakter, ishrana i cijena

Velški Pembrok korgi (engl. Welsh Corgi Pembroke) je neodoljiv i simpatičan pas snažnog karaktera i velikog srca. Vrlo su prilagodljivi psi i mogu se uklopiti u bilo koji način života. Velški Pembrok korgi je izvrstan izbor za prve vlasnike pasa. Ovo su jedni od najpopularnih pasa na svijetu, a budući da su tako dobri porodični pratioci, shvatamo i zašto.

Istorija Pembrok Korgija

Pembrok korgi potiče iz Velsa i smatra se jednom od najstarijih pasmina u Britaniji. Pretpostavlja se da su ih prvi doveli Vikinzi u 10. vijeku, a zatim su ih Velšani koristili kao pomoć pri čuvanju stada ovaca i goveda. Korgi je odličan pas za rad na farmi zbog svoje inteligencije, brzine i izdržljivosti.

U 20. vijeku, Pembrok korgi je postao popularan kućni ljubimac, posebno nakon što ga je kraljica Elizabeta II, uzela kao svog prvog psa. Danas je korgi jedna on najpopularnijih pasmina u svijetu i cijenjeni su za svoju poslušnost, privrženost vlasniku i neodoljivom karakteru.

Uz to, Pembrok korgiji su također jedna od rijetkih pasmina koja se ne ukršta s drugim pasminama i još uvijek su čistokrvni.

Izgled Pembrok Korgija

Pembrok korgi je pas srednje veličine s kratkim, ravnim krznom koje može biti crne, žute, nijanse smeđe ili crvenkaste boje. Njegove oči su tamne i živahne, a uši su kratke i uspravne. Tijelo je nisko i dugačko, što ga čini nevjerovatno niskim. Noge su krate, ali jake i snažne, a šape okrugle i također snažne.

Uz to, Pembrok korgi ima izrazitu leđnu liniju koja ga čini posebno jedinstvenim. Njegov kratak, ali debeo rep također je neodoljiv i dodaje šarmantnost njegovom izgledu.

Karater i dresura Pembrok Korgija

karakter-pimbrok-korgija

Kao što smo već i rekli, Pembrok korgi je poznat po svojoj privrženosti, inteligenciji, neodoljivom karakteru, poslušan je i željan je zadovoljiti svog vlasnika, što čini dresuru jednostavnom i zabavnom.

Veoma su aktivni psi koji vole raditi i igrati se, stoga su vrlo dobri za obavljanje različitih aktivnosti, uključujući agiliti, trčanje i igranje u parku. Međutim, također su zadovoljni i kratkim šetnjama ili ležanjem na kauču.

Dresura Pembrok korgija bi trebala biti zabavna i motivisana, koristeći pohvale i hranu kao nagradu. Obuku potencijalnih problema ponašanja, poput lajanja, kopanja i grickanja, treba početi što prije moguće kako bi se izbjegle neželjene navike.

Ishrana Pembrok Korgija

Ishrana Pembrok korgija je vrlo važna za njihovo zdravlje i dobrobit. Ovaj pas često pati od pretilnosti, tako da je ključno kontrolisati količinu hrane koju im dajete. Preporučljivo ih je hraniti visokokvalitetnom hranom, bilo u obliku suve ili konzervirane hrane, i prilagoditi količinu prema njihovoj veličini, dobi i aktivnosti.

Također, ne biste trebali hraniti svog Pembrok korgija samo kad vam se svidi, već bi trebali imati ustaljen raspored hranjenja i ograničiti međuobroke. Uključivanje zdravih poslastica kao što su sušene ribe, povrće i nemasno meso također može pomoći da vaš pas ostane zdrav i motivisan.

Zdravlje Pembrok Korgija

Kao i sve pasmine, može biti podložan nekim zdrastvenim problemima. Neki od najčešćih zdrastvenih problema Pembrok korgija su:

  • Problemi sa leđima
  • Očne bolesti
  • Dijabetes
  • Problemi sa nogama
  • Alergije

Preventivne mjere, uključujući redovne veterinarske preglede, pravilnu ishranu i tjelesne aktivnosti, pomoći će u održavanju zdravlja vašeg Pembrok korgija.

Kupovina Pembroke Korgija

štene-velškog-pembrok-korgija

Cijene Pembrok korgija u BiH variraju, ali u prosjeku se kreću od 1.500KM do 3.500KM. Kupovina iz uzgajivačnice može biti skuplja, ali možete biti sigurni da ćete dobiti zdravog i pravilno socijalizovanog psa. Ako kupujete od privatnog proizvođača, pazite na znakove zanemarivanja ili zdrastvenih problema.

Prije nego kupite Pembrok korgija, razmislite o svojim životnim uslovima i životnom stilu te procjenite da li ste spremni preuzeti odgovornost za brigu o psu. Također, obratite pažnju na porijeklo psa i uslove u kojima je uzgojen. Potražite savjet od stručnjaka, uključujući veterinara i uzgajivača, kako biste bili sigurni da kupujete zdravog i dobrog psa.