DOBERMAN - Karakter, ishrana i cijena

doberman

Dobermani su jedna od najinteligentnijih i najlojalnijih pasmina pasa. Stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim impresivnim fizičkim i mentalnim sposobnostima, inteligenciji, sposobnostima učenja i privrženosti vlasniku što ih čini idealnim partnerom za obuku i rad. Ali, iza svake pasmine krije se mnogo više od onoga što se vidi na prvi pogled. U ovom blogu ćemo se upoznati sa tajnama Dobermana i saznati šta se krije iza ovog impresivnog psa.

Istorija Dobermana

Doberman je pasmina koja je nastala u 19. vijeku u Njemačkoj. Glavni inspirator ove pasmine je bio Louis Dobermann, carinski službenik i lovac na pse, koji je želio vjernog saputnika i zaštitnika.

Nema preciznih podataka o tome koje su pasmine korišćenje za stvaranje dobermana, ali se pretpostavlja da su uključeni rotvajler, njemački pinč, njemački ovčar, vajmarski ptičar i lovački psi. Prvi put je prikazan 1876. godine i odmah se javilo veliko interesovanje za ovu pasminu.

Nakon Dobermann-ove smrti, tačna istorija ove pasmine je umrla sa njim. Međutim, zbog njegovog doprinosa u razvoju, pasmina je po njemu dobila ime. Mnogi su nastavili Dobermann-ov rad, htjeli su da razviju „super psa“, odnosno, najhrabrije, najinteligentnije, najbrže i najjače pse, pri čemu su i uspjeli.

Uzgajivač po imenu Otto Goeller se smatra glavnim utemeljivačem Dobermana, i 1900. godine, Njemački Kinološki Savez je priznao dobermana kao pasminu.

Izgled Dobermana

Doberman je pasmina psa koja se karakteriše snažnim, atletskim izgledom, širokim prsima i jakim, kompaktnim tijelom. Poznati su po kratkom krznu koje obično dolazi u crnoj ili braon boji. Njihove oči su često tamne i crne, dok su uši podignute i velike, što daje snagu i agresivnost njihovom izgledu.

Skraćivanje ušiju je postupak hirurškog uklanjanja dijela uha što je omogućavalo da pas drži uši podignutima. Ovaj postupak se sprovodio zbog želje da se poveća njihov agresivan izgled i spriječile povrede u borbi s drugim životinjama. Međutim, u mnogim zemljama skraćivanje ušiju je zabranjeno zbog etičkih razloga.

Danas, sve više se uzgajaju dobermani sa prirodno podignutim ušima, što je postalo standard za ovu pasminu u mnogim zemljama. Noge su im snažne i ravne a šape čvrste i okrugle, što im omogućava da brzo i precizno trče i skaču. Rep predstavlja snažni dio tijela koji služi kao balans kada trče i pomaže im da izraze svoje emocije.

Karakter i dresura Dobermana

karakter-dobermana

Dobermani su inteligentni i lojalni psi sa izraženim instinktom za čuvanje. Njihov temperament karakteriše poslušnost, energija i strastvenost prema obavljanju dužnosti. Oprezni su prema strancima, ali su bliski sa svojom porodicom.

Veoma su inteligentni i lako se obučavaju, tako da su sposobni da nauče mnoge komande i trikove. Koriste se pozitivne metode motivacije i komunikacije kao najefikasniji pristup. Žele da uče tako da ne treba koristiti grube ili stroge metode dresure. Skloni su da postanu previše dominantni ako se ne treniraju adekvatno, tako da je potrebno postaviti granice i jasno komunicirati.

Adekvatna socijalizacija je ključna za razvoj Dobermana u dobrog kućnog ljubimca. Trebaju biti izloženi raznim ljudima, životinjama i situacijama tokom ranog doba kako bi se razvio pozitivan stav prema njima. Ukoliko se ne socijalizuju, mogu postati agresivni ili preplašeni u novim situacijama.

Zdravlje Dobermana

Dobermani su tipično zdrava pasmina, ali kao i ostale pasmine, skloni su nekim genetskim bolestima. Neće svi dobermani imati neke od ovih bolesti, ali je od velike važnosti da budete upućeni u njih. Neke od njih su:

 • Displazija kuka
 • Kardiopatija
 • Von Willebrandov-a bolest
 • Albinizam
 • Hipotireoidizam
 • Osteosarkom

Preporučuju se redovni pregledi kod veterinara i genetsko testiranje radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Ishrana Dobermana

Ishrana dobermana treba da sadrži visoko kvalitetne proteine (najbolje od mesa), komplekse ugljene hidrate, zdrave masti i vitamine. Potrebno je izbjegavati hranu visokog sadržaja skroba i šećera. Dobar način da se osigura uravnotežena prehrana je korišćenje visokokvalitetne industrijske hrane za pse, proizvedene specijalno za potrebe dobermana, ili preporuka veterinara.

Količina hrane koja se unosi svakodnevno zavisi od veličine, dobi, aktivnosti i zdrastvenih problema pojedinog psa. Prekomjerna težina može dovesti do raznih zdrastvenih problema (bolesti srca, zglobova i šećerna bolest). Stoga, veoma je važno pratiti tjelesnu masu i kontrolisati unos hrane. Također je važno osigurati i dovoljnu količinu vode.

Kupovina Dobermana

štene-dobermana

Ako želite kupiti dobermana u BiH, postoje nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 • Potražite preporučene uzgajivače
 • Razgovarajte sa uzgajivačem o programu uzgoja, kako brinu i o štencima i o roditeljima
 • Provjerite uslove uzgoja
 • Provjerite zdrastveno stanje šteneta i roditelja
 • Kupite isključivo od odgovornog uzgajivača

Ukoliko se, poslije dobrog istraživanja, odlučite za kupovinu, cijena dobermana u BiH se kreće, u prosjeku, od 1.000 do 2.500KM. Tačne cijene zavise od uzgajivača, pedigrea, rodoslova i drugih faktora.