SAMOJED - Karakter, ishrana i cijena

samojed

Samojedi su pasmina koja skriva neke od najvećih tajni i čari među svim pasminama. Ovaj izdržljivi i inteligentni pas ima veliku privrženost i ljubav prema svom gospodaru koja može impresionirati i najiskusnije vlasnike pasa. Ako želite istražiti tajne ovog izvanrednog psa, procitajte više u nastavku bloga i uvjerite se da li je samojed pravi izbor za vas i vasu porodicu.

Istorija Samojeda

Samojed je pasmina koja potiče iz Sibira i koristila se za lov, čuvanje rendžera i vuču sanki za sibirki narod. Tretirani su veoma dobro od strane sibirskog naroda, što je stvorilo bliskost i osjećaj povjerenja i lojalnosti u pasmini, koje i danas postoje. U 19. i početkom 20. vijeka, samojedi su bili uključeni u polarna istraživanja kao što su putovanja Ernesta Shackleton-a na Antartiku. Samo najjači i najzdraviji psi preživjeli su takve izazove. Prvi standard za pasminu usvojen je u Engleskoj 1909. godine, a u Americi 1923. godine.

Nakon toga, samojedi su korišćeni za čuvanje ovaca, stada i čak u operacija spašavanja. Pokazali su se kao svestrani psi s dobrim radnim etosom i ljubaznim karakterom, što ih je činilo popularnim kod farmera i uzgajivača.

Iako su bili popularni, pasmina je zabilježila pad tokom Drugog svjetskog rata kada su mnogi psi bili izgubljeni ili ostali bez domova. Srećom, posvećeni uzgajivači su radili na očuvanju pasmine, a 1950-ih, popularnost samojeda počela je ponovo rasti.

Danas je samojed voljeni pratilac i porodični pas, popularan je na izložbama gdje i dalje impresionira sudije svojom elegancijom, ljepotom i inteligencijom. Bez obzira na dugoj i zanimljivoj istoriji, samojed i dalje ostaje rijetka pasmina u mnogim dijelova svijeta.

Izgled Samojeda

Samojedi su srednje veliki psi koji se karakterišu svojim jedinstvenim izgledom. Imaju široku i masivnu glavu, ravnu njušku i jaku vilicu. Njihove oči su velike, ovalne i tamne, a uši su kratke i okrenute prema naprijed. Tijelo samojeda je ravno, snažno i mišićavo, a repna kost je prilično kratka i visi ravno. Noge su im široke i kratke, što im omogućava da se lako kreću na snijegu ili ledu.

Njihova dlaka je debela i duga, a često je meka i sjajna. Izvorni samojedi su imali crnu, sivu ili žutu boju dlake, ali današnji standard je samo čisto bijela boja dlake. Dlaka na vratu samojeda je obično duža, što daje utisak da je vrat produžen. Dlaka na donjem dijelu tijela i nogama je obično kraća.

izgled-samojeda

Karakter i dresura Samojeda

Samojedi su prijateljski, inteligentni i poslušni psi. Oni su obično vrlo privrženi svom vlasniku i obožavaju biti u blizini svoje porodice. Njihova poslušnost i želja da se dopadnu svom vlasniku čine ih jednostavnim za dresuru, iako su neke osobine, poput njihove uporne prirode, mogle zahtjevati malo više strpljenja i upornosti tokom procesa dresure.

Samojedi lako uče trikove i komande, ali zahtjevaju redovnu mentalnu stimulaciju kako bi se osiguralo da ne postanu neposlušni. Oni su izdržljivi i snažni, što ih čini izvrsnim za aktivne porodične avanture. Međutim, zbog svoje veličine i snage, važno je da su u potpunosti dresirani i da znaju kako da se ponašaju u javnosti.

Uz pravilnu dresuru, samojedi su dobri i poslušni. Oni su zabavni i energični saputnici, koji vole biti u pokretu i učiti nove stvari. Idealan je za porodice koje žele aktivnog i ljubaznog kućnog ljubimca.

Ishrana Samojeda

Ishrana bi trebala biti uravnotežena i kompleksa, kako bi se zadovoljile njihove potrebe za hranljivim materijama i energijom. Samojedi su veliki psi s velikim energetskim potrebama, pa su im potrebne velike količine kvalitetne hrane.

Preporučljivo je hraniti samojede visokokvalitetnom suvom hranom, koja je specijalno dizajnirana za njihove potrebe. Treba uključiti dovoljno proteina u njihovu ishranu kako bi podržali njihovu snažnu i izdržljivu građu tijela.

Osim suve hrane, može se ponuditi i nešto mesa i povrća, kao dodatak u obroku. Osim toga, važno je osigurati da samojed dobija dovoljne količine tečnosti u svom obroku ili putem dodatnih izvoda - voda.

Zdravlje Samojeda

Samojedi su zdravi i izdržljivi psi, ali kao i svi psi, oni su podložni određenim zdrastvenim problemima. Neki od najčešćih zdrastvenih problema samojeda su:

  • Dislokacija skočnog zgloba
  • Poremećaji vida
  • Hipertrofija srca
  • Bolesti kože
  • Dlakavi žudac

Kako bi se spriječili zdrastveni problemi, važno je samojeda dovoditi na redovne preglede kod veterinara, da konzumira kvalitetnu hranu i da dobija dovoljno tjelesne i mentalne stimulacije.

Kupovina Samojeda

štene-samojeda

Cijena samojeda u BiH varira zbog raznih stvari, kao što su uzgoj, rasa, veličina i pol. Ako planirate kupiti samojeda, preporučljivo je da ga kupite od provjerenog i odgovornog uzgajivača, koji će vam pružiti potrebne informacije o zdrastvenom stanju, istoriji i nasljednom zdravlju psa. Prosječna cijena šteneta samojeda u BiH može varirati od 500 do 1.500KM.