SIBIRSKI HASKI - Karakter, ishrana i cijena

Sibirski haski

Dobrodošli u svijet sibirskog haskija, očaravajuće pasmine koja plijeni pažnju svojim prekrasnim izgledom i izuzetno energičnim karakterom. Ovaj prekrasni pas potiče iz Sibira i bio je namjenjen za vuču sanki, ali danas je postao popularan i kao kućni ljubimac. Pasmina je postala poznata po svojoj inteligenciji, ljubavi prema igri i snažnom nagonu za kretanjem. Ovaj blog će vas upoznati s njihovim karakteristikama, istorijom, kako se brinuti o njima i još mnogo toga. Ako tražite ljubimca koji će vam pružiti nevjerovatno iskustvo i neumornog prijatelja za sve vaše avanture, sibirski haski je definitivno pasmina koju vrijedi istražiti.

Istorija Sibirskog Haskija

Sibirski haski je drevna pasmina koja potiče iz Sibira u Rusiji, gdje su bili uzgajani tokom vijekova kao psi za vuču sanki. Ovi psi su bili ključni za preživljavanje u teškim uslovima sibirske divljine, gdje su često korišćeni za prevoz tereta i ljudi preko dugih udaljenosti.

Sibirski haskiji su se razvali iz sibirskog plemena Chukchi, koje je su korstile pse za prevoz tereta i kao pastire za jelene. Ti psi su se ukrštali s drugim pasminama pasa, poput samojeda i aljaskog malamuta, da bi se poboljšale njihove osobine za rad na snijegu i ledu.

Haskiji su dovedeni na Aljasku 1908. godine te su se koristili kao psi za vuču sanki u drugim All-Alaska Sweepstakes trkama. Ubrzo je ova pasmina postala popularna širom Amerike.

Posljednji sibirski haski je izvezen iz Sibira 1930. godine jer je u to vrijeme sovjetska vlada zatvarala granice. Nakon toga, ova pasmina nastavlja se širiti u Sjevernoj Americi i postala je vrlo popularna. Sibiriski haski se neznatno promjenio u odnosu s Chukchi haskijem, ali su i dalje zadržali većinu svojih karakteristika.

Izgled Sibirsko Haskija

Sibirski haski je srednje veliki pas s dobro razvijenim mišićima. Ova pasmina ima dvostruku dlaku koja se sastoji od gornjeg sloja koji je tvrd i vodootporan te donjeg sloja koji je mekan i gust. Boja dlake može biti različite boje, od bijele, crne, sive, smeđe ili kombinacija ovih boja. Sibirski haski ima karakterističan izgled „maskirnih“ očiju s tamnim krugovima oko očiju.

Ovi psi imaju trouglastu glavu, srednje velike uši koje su uspravne i obično su blago zaobljene na vrhu. Njihov vrat je snažan i mišićav, a leđa su ravna i čvrsta. Sibirski haski ima kratki rep koji je uvijek preko leđa ili savijen prema dole kad se pas opušta.

Njihove noge su snažne i mišićave, a šape su široke i čvrste, što im daje dobru stabilnost na snijegu i ledu. Ove pasmine su poznate po svojim snažnim plućima i sposobnostima da se kreću velikom brzinom na velikim udaljenostima.

Karakter i dresura Sibirskog Haskija

Karakter sibirskoh haskija

Sibirski haskiji su pasmina koja ima izražen i jedinstven karakter. Ovi psi su po prirodi društveni i vole biti okruženi ljudima. Imaju visok nivo energije i vrlo su aktivni, zbog čega su idealni za vlasnike koji se bave fizičkim aktivnostima poput trčanja, planinarenja i biciklizma. Sibirski haskiji su takođe vrlo inteligentni i željni učenja, ali i veoma trvrdoglavi, što ih čini relativno jednostavnima ali i teškim za treniranje ako se koriste pozitivne metode dresure.

Kao što su izvorno bili uzgojeni za vuču sanki, sibirski haskiji imaju jaku potrebu za fizičkom aktivnošću i mentalnom stimulacijom. Zato im je važno pružiti dovoljno vježbe i stimulativnih aktivnosti kako bi ostali srećni i zdravi.

Uz to, sibirski haski su vrlo društveni psi i vole biti u blizini ljudi. Stoga se ne preporučuje držati ih izolirane u dvorištu ili prostoru izvan kuće. Ovi psi takođe vole biti dio porodičnih aktivnosti i vole se igrati s djecom. Važno je naglasiti, još jednom, da sibirski haskiji mogu biti tvrdoglavi, pa je potrebna strpljivost i dosljednost u njihovoj dresuri.

Učenje osnovnih naredbi poput sjedi, lezi, stani i ostani, te socijalizacija i trening kontrole impulsa ključni su za uspješnu dresuru sibirskog haskija. Takođe je važno rano započeti s obukom i kontinuiranim treninzima kako bi se smanjili problemi u ponašanju i osigurala poslušnost i dobro ponašanje.

Ishrana Sibirskoh Haskija

Ishrana sibirskog haskija trebalo bi biti uravnotežena i prilagođena njihovim potrebama. Sibirski haskiji su aktivni psi koji trebaju puno kretanja, stoga bi njihova prehrana trebala sadržavati dovoljno kalorija kako bi im pružila dovoljna energija za fizičke aktivnosti.

Preporučuje se da hrana koju dajete svom sibirskom haskiju bude bogata proteinima, ugljenim hidratima, zdravim mastima i vitaminima i meneralima. Kvalitetna hrana za pse bi trebala biti sastavljena od prirodnih sastojaka, bez vještačkih boja, ukusa i konzervansa.

Takođe je važno obratiti pažnju na količinu koju dajete svom sibirskom haskiju, jer pretilnost može biti problem kod ove pasmine. Preporučuje se rasporediti hranjenje u dvije manje porcije dnevno, umjesto jedne velike porcije.

Zdravlje Sibirskog Haskija

Sibirski haskiji su uglavnom zdravi psi, ali postoje neke zdrastvene bolesti koje su karakteristične za ovu pasminu:

  • Očne bolesti
  • Displazija kuka i lakta
  • Bolesti kože
  • Kamenac i parodontalna bolest

Kao i kod svih pasmina, redovni veterinarski pregledi, pravilna prehrana i adekvatna fizička aktivnost ključni su za održavanje zdravlja sibirskog haskija.

Kupovina Sibirskog Haskija

Štene sibirskog haskija

Cijena sibirskog haskija u BiH može varirati o različitim činiocima, kao što su starost štenaca, rodovnica, zdrastveno stanje i reputacija uzgajivača. Takođe, cijene se mogu razlikovati zavisno u kojoj regiji se pas kupuje.

Prosječna cijena sibirskog haskija u BiH kreće se između 800 i 1.500KM, ali cijena može biti i manja/viša u nekim slučajevima.