STAFORD BUL TERIJER - karakter, ishrana i cijena

Staford Bul Terijer

U svijetu kućnih ljubimaca postoji jedna pasmina koja privlači pažnju poput magneta - Staford Bul Terijer. Ova zagonetna pasmina skriva mnoge tajne koje samo pravi poznavaoci mogu otkriti. Kroz svoju bogatu istoriju, Staford se istaknuo kao jedna od najčudesnijih, svestranih i energičnih pasmina koje ćete ikada upoznati. Od neustrašivih lovačkih instinkta do nježne i odane naravi, ova pasmina je zasigurno nešto posebno. Zato se pridružite nama u otkrivanju tajni ove prekrasne pasmine koja će vas zasigurno očarati.

Istorija Staford Bul Terijera

Za početak, da bismo razumjeli priču o ovoj pasmini, moramo se vratiti u 19. vijek u Englesku. U to vrijeme, postojala je pasmina poznata kao "Bull and Terrier" - pasmina koja se sastojala od raznih bul terijera i buldoga, koji su korišteni za borbe pasa.

Godine 1835, ova praksa je zabranjena, a stoga su se uzgajivači pasa usresredili na stvaranje novih pasmina koje će biti prikladnije za društvo i porodicu. Uzgajivači u regiji Staffordshire u Engleskoj nastavili su uzgajati pasminu „Bull and Terrier“, ali su je počeli ukrštati s drugim pasminama poput engleskih buldoga i raznim terijerima.

Tako se rodila nova pasmina koja je postala poznata kao Staford Bul Terijer (eng. Staffordshire Bull Terrier), nazvana po regiji u kojoj je nastala. Ti psi su bili poznati po svojoj snazi, izdržljivosti i neustrašivosti, što ih je učinilo vrlo popularnim među uzgajivačima i vlasnicima pasa.

Ubrzo nakon stvaranja pasmine, Stafordi su postali popularni kao radni psi u fabrikama, rudnicima i poljoprivredi. Uz to, bili su poznati po svojoj predanosti i vjernosti svojim porodicama, što ih je učinilo izvrsnim kućnim ljubimcima.

U 20. vijeku, Stafordi su se proširili širom svijeta, gdje su postali popularni kao izložbeni psi i dalje su nastavili biti vrlo vjerni kućni ljubimci. Danas su priznati kao samostalna pasmina u mnogim zemljama svijeta, a njihova popularnost i dalje raste.

Izgled Staford Bul Terijera

Glava Staforda je jedna od njegovih najupečatljivijih karakteristika, jer je široka, snažna i kvadratna. Nos je crne boje, a oči su tamne, okrugle i duboko postavljene. Uši su male, V-oblika i stoje uspravno.

Staford je mišićav, snažan i kompaktan pas. Tijelo je kratko i mišićavo, s dubokim prsima i čvrstim leđima. Njihov vrat je mišićav i jak. Noge su snažne i ravne. Rep je srednje dužine i obično se smanjuje prema vrhu.

Dlaka Staforda je kratka i sjajna, a dolazi u različitim bojama, uključujući crnu, plavu, smeđu, bijelu i crvenu. Njihova dlaka lako se održava i zahtijeva samo redovno četkanje kako bi se održala sjajna i zdrava. Štenci se rađaju s bijelom podlogom i obično dobijaju boju nakon nekoliko sedmica.

Karakter i dresura Staford Bul Terijera

Karakter Staford Bul Terijera

Kao što smo već spomenuli, Staford je poznat po svojoj lojalnosti i prijateljskom karakteru. Međutim, kao i svaka pasmina, i Staford ima svoje izazove. Zbog svoje zaštitničke prirode, mogu biti skloni agresivnosti prema drugim psima ili strancima. Stoga je izuzetno važno socijalizovati ih i odgojiti ih kako bi razvili pozitivan stav prema drugim psima i ljudima.

Uz dobru socijalizaciju i trening, Staford može biti vrlo poslušan pas. Trening bi trebao biti pozitivan i nagraditi željeno ponašanje. Budući da su vrlo energični i aktivni, redovna fizička aktivnost i mentalna stimulacija su izuzetno važni za održavanje dobrog ponašanja i mentalnog zdravlja. Ova pasmina takođe se vrlo dobro prilagođava životu u stanu ako se osigura dovoljno fizičke aktivnosti.

Važno je napomenuti da Staford može biti vrlo odlučan pas. Zbog toga je važno biti dosljedan u dresuri i postaviti jasna pravila i granice. Treba izbjegavati fizičko kažnjavanje i koristiti pozitivnu motivaciju za učenje novih trikova i ponašanja.

Ishrana Staford Bul Terijera

Pravilna prehrana je ključna za održavanje zdravlja Staforda. Kao i kod većine pasa, prehrana Staforda treba biti uravnotežena i sadržavati sve potrebne hranjive materije kako bi vaš pas imao dovoljno energije i održao optimalno zdravlje.

Kao mesojedi, Staforde treba hraniti hranom bogatom proteinima, poput piletine, puretine, govedine i janjetine. Međutim, treba izbjegavati prehranu koja je previše bogata proteinima jer to može uzrokovati pretilost. Prekomjerna težina može dovesti do problema s kostima i zglobovima, pa je važno kontrolirati tjelesnu težinu vašeg psa.

Takođe, treba paziti na unos ugljenih hidrata, masti i vlakana u prehrani. Ugljeni hidrati se mogu nalaziti u riži, krompiru i drugom povrću, dok masti mogu doći iz biljnih izvora, kao što su laneno sjeme i maslinovo ulje, ili životinjskih izvora, poput ribljeg ulja. Vlakna su također važna jer mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava.

Važno je izbjegavati hranu koja sadrži vještačke boje, arome i konzervanse, jer to može uzrokovati alergijske reakcije i druge zdravstvene probleme. Takođe, nikada ne treba hraniti Staforde čokoladom, koja može biti opasna za pse.

Uz pravilnu prehranu, važno je osigurati da vaš pas ima dovoljno vode za piće. Čista i svježa voda treba biti dostupna Stafordu tokom cijelog dana kako bi se izbjegla dehidracija.

U svakom slučaju, važno je konsultovati se s veterinarom o prehrani vašeg psa i pratiti bilo kakve promjene u prehrambenim navikama i težini psa kako bi se osiguralo optimalno zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca.

Zdravlje Staford Bul Terijera

Staford je, poput mnogih drugih pasmina, sklon određenim zdravstvenim problemima. Međutim, uz pravilnu njegu i redovne veterinarske preglede, mnoge od ovih bolesti se mogu spriječiti ili liječiti na vrijeme.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod Staforda je displazija kuka, što može uzrokovati bol u zglobovima i smanjenu pokretljivost.

Još jedna česta bolest kod Staforda je alergija, koja može biti uzrokovana raznim faktorima poput hrane, peludi, buha i drugih vanjskih iritansa. Simptomi alergija mogu uključivati svrab, upalu kože, kihanje, kašalj i druge simptome.

Stafordi su također skloni očnim bolestima poput katarakte i progresivne atrofije mrežnice, što može dovesti do oštećenja vida i sljepoće.

Još jedan zdravstveni problem koji može uticati na Staforde je bolest srca, uključujući srčane probleme poput dilatacijske kardiomiopatije. Ova bolest može dovesti do smanjene funkcije srca i, u teškim slučajevima, do zastoja srca.

Redovni veterinarski pregledi i pravilna briga za zdravlje svog psa ključni su u održavanju zdravlja Staforda. Takođe, važno je osigurati da vaš pas dobije adekvatnu prehranu, dovoljno vježbe i održavanje zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema.

Kupovina Staford Bul Terijera

Štene Staford Bul Terijera

Kupovina Staforda u Bosni i Hercegovini treba biti pažljivo planirana kako bi se osiguralo da se kupuje od odgovornog uzgajivača. Potencijalni kupci trebaju tražiti od uzgajivača da pokažu zdravstvene kartice za roditelje i štence kako bi se provjerilo jesu li zdravi i jesu li imali sve potrebne vakcine.

Važno je napomenuti da kupovina Staforda iz ilegalne ili neodgovorne uzgajivačnice može dovesti do zdravstvenih problema i neželjenog ponašanja psa. Stoga je važno kupovati od pouzdanih uzgajivača koji se brinu o dobrobiti svojih pasa i pružaju im odgovarajuću njegu i zdravstvenu zaštitu.

Osim kupovine, važno je razmotriti i troškove održavanja i brige o Stafordu. To uključuje troškove hrane, veterinarskih pregleda, vakcinacije, redovna čišćenja, igračaka i drugih potrepština. Potencijalni vlasnici Staforda trebaju imati na umu da je ovo dugotrajna obaveza i treba uložiti mnogo vremena i novca kako bi se osiguralo da je pas sretan i zdrav.

Cijena Staforda u Bosni i Hercegovini zavisi od gore navedenih stvari, ali se u prosjeku kreće između 1.000-3.000KM.Međutim, važno je napomenuti da niža cijena ne uvijek znači da ćete kupiti psa odgovarajućeg kvaliteta, stoga se preporučuje da pažljivo istražite prije nego odlučite kupiti Staforda.