VELŠKI KARDIGAN KORGI - Karakter, ishrana i cijena

Velški Kardigan korgi

Jedna od najdražih pasmina pasa na svijetu, Veški Kardigan korgi. Ovi preslatki psi s karakterističnim „nasmijanim“ licima i dugom, gustom dlakom će vas osvojiti svojim šarmom i nevjerovatnim osobinama. Velški Kardigan korgi poznati su po svojoj energičnosti, ljubaznosti i inteligenciji, što ih čini savršenim kućnim ljubimcima.

Istorija Velškog Kardigan Korgija

Velški Kardigan korgi potiče iz Velsa, gdje se koristio kao pas čuvar stoke i pratilac pastira. Ova pasmina se prvi put spominje u pisanim dokumentima iz 12. vijeka, a vjeruje se da je razvijena ukrštanjem lokalnih pastirskih pasa s nordijskim špicem, te se smatra jednom od najstarijih pasmina u Velikoj Britaniji.

Velški Kardigan korgi bio je važan za gospodarstvo Velsa, jer je služio kao pas čuvar i pastir, vodeći stoku na pašnjake i čuvajući ih od grabljivica. Ovaj pas bio je popularan kod pastira zbog svoje snalažljivosti, brzine i inteligencije, što mu je omogućavalo da se lako prilagodi različitim situacijama na terenu.

Uprkos njihovoj popularnosti među pastirima, Velški Kardigan korgi nije postao široko poznat izvan Velsa sve do 1925. godine, kada su se počeli pojavljivati na izložbama pasa širom Velike Britanije.

Dan danas, Velški Kardigan korgi se često drže kao kućni ljubimci i učestvuju u raznim takmičenjima poput izložbi pasa, agilnosti i poslušnosti. Ali, uprkos njihovoj popularnosti kao kućni ljubimci, još uvijek se mogu pronaći u ulozi pastira u ruralnim područjima Velsa.

Izgled Velškog Kardigan Korgija

Velški Kardigan korgi je mali pas s jakom i mišićnom građom. Imaju karakterističnu duguljastu, okruglu glavu s velikim ušima koje su uspravne i malo nagnute prema naprijed. Njihove oči su srednje veličine, tamne boje i obično izbočene.

Ovaj pas ima kratak, snažni vrat, duboka prsa i ravna leđa. Njihove noge su kratke i snažne s žaobljenim šapama koje imaju debele jastučiće i kratke nokte.

Najupečatljivija karakteristika ovog psa je njegova gusta i dugačka dlaka, koja dolazi u raznim bojama poput crvene, plave i crne. Njihova dlaka ima dvostruku teksturu, što znači da ima mekanu poddlaku s grubljom vanjskom dlakom. Zahtjevaju redovnu njegu, uključujući češljanje i šišanje, kako bi se spriječilo zapetljavanje i stvaranje čvorica dlake.

Velški Kardigan korgi ima dug rep, koji je često prekriven gustim slojem dlake. U nekim zemljama se još uvijek praktikuje krojenje repa, ali to se sve više kritikuje zvog etičkih razloga.

Izgled Velškog Kardigan korgija

Karater i dresura Velškog Kardigan Korgija

Velški Kardigan korgi je izrazito inteligentan, živahan i ljubazan pas, koji ima snažan nagon za čuvanje i zaštitu svoje porodice. Ovaj pas je po prirodi izrazito druželjubiv, pa se vrlo dobro slaže s djecom ii drugim kućnim ljubimcima, a isto tako može biti i nešto stidljiv prema nepoznatim ljudima i psima. Velški Kardigan korgi voli biti uključen u porodične aktivnosti i uživati u pažnji i ljubavi svojih vlasnika.

Kada se radi o dresuri, Velški Kardigan korgi je izrazito inteligentan pas, koji je spreman naučiti nove trikove i zadatke. Oni su obično vrlo predani i poslušni, pa ih je relativno lako dresirati. Međutim, treba imati na umu da ova pasmina može biti malo tvrdoglava, stoga je važno biti dosljedan i strpljiv tokom dresure.

Kao pas čuvar, Velški Kardigan korgi ima snažan nagon za lajanjem, pa je važno tokom dresure raditi na tome, kako bi se spriječila mogućnost nepotrebne buke.

Kako bi se osiguralo da Velški Kardigan korgi bude zdrav i srećan, važno je da redovno vježba i bude mentalno stimulisan. Velški Kardigan korgi se može lako prilagoditi na život u stanu ili manjem domu, ali ipak će se najbolje osjećati u kući sa vrtom gdje ima dovoljno prostora za trčanje i igru. Potrebno im je dnevno vježbanje i šetnja kako bi zadovoljili svoju potrebu za kretanjem.

Ishrana Velškog Kardigan Korgija

Velški Kardigan korgi je pas koji treba uravnoteženu i pravilnu prehranu kako bi bio zdrav i sretan. Kao i kod svih pasa, prehrana bi trebala biti prilagođena njihovoj veličini, starosi i aktivnostima.

Preporučuje se da Velški Kardigan korgi dobija kvalitetnu hranu koja sadrži puno proteina, a manje masti i ugljenih hidrata. Hrana bi trebala biti bogata hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali i omega-3 masne kiseline. Preporučuje se da pas dobija hranu koja se sastoji od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i aditiva.

Dnevna količina hrane zavisi od starosti, težini i aktivnosti psa, stoga je važno pratiti preporučenu količinu hrane na ambalaži hrane ili se posavjetovati sa veterinarom.

Velški Kardigan korgi može biti sklon pretilnosti, stoga je važno kontrolisati količinu hrane koju im dajete. Osim toga, preporučuje se da se hrana dijeli u dva do tri manja obroka dnevno.

Zdravlje Velškog Kardigan Korgija

Velški Kardigan korgi je zdrav pas, ali kao i kod svih pasmina, mogu biti podložni određenim zdrastvenim problemima:

  • Problemi sa kičkom
  • Displazija kuka
  • Očne bolesti
  • Alergije

Važno je redovno voditi svog psa veterinaru na rutinske preglede kako bi se otkrili potencijalni zdrastveni problemi u ranoj fazi. Takođe je važno da se redovno vakciniše i zaštiti od buva, krpelja i drugih parazita.

Kupovina Velškog Kardigan Korgija

Ako želite kupiti Velškog Kardigan korgija, najbolje je potražiti uglednog uzgajivača koji uzgaja zdravu štenad, ima dobre reference i pridržava se etičkih načela uzgoja. Uzgajivač bi trebao biti u mogućnosti pružiti vam dokaze o testiranju zdravlja štenadi i roditelja, te vam dati sve potrebne informacije o pasmini kako biste se mogli brinuti za svog novog ljubimca.

Kupovina šteneta iz azila takođe je moguća i može biti povoljnija od kupovine od uzgajivača, ali je važno imati na umu da štenad iz azila mogu biti mješavina pasmina, a ne čisti Velški Kardigan korgi.

Cijena Velškog Kardigan korgija u BiH se kreće od 500 do 2.500KM.

Štene Velškog Kardigan korgija