MALTEZER - karakter, ishrana i cijena

maltezer

Jeste li ikada imali čast upoznati jednog maltezera? Ovi mali, pahuljasti psi su nevjerojatno slatki i privlače pažnju gdje god da se pojave. Njihova bijela, svilenkasta dlaka čini ih neodoljivim, a njihov slatki izraz lica uvijek će vam izmamiti osmijeh. Maltezeri su poznati po svom veselom i društvenom karakteru, te su odlični ljubimci za sve vrste porodica. Ako još uvijek niste upoznali ovog malog čarobnjaka, vrijeme je da to promijenite!

Istorija Maltezera

Priča o maltezerima započinje u drevnoj Grčkoj, gdje se ova pasmina prvi put pojavila. Tada su se maltezeri smatrali čuvarima boginje Afrodite, koja je bila poznata po svojoj ljepoti i eleganciji. Legenda kaže da je Afrodita posebno voljela svoje maltezere i uvijek bi ih držala uz sebe.

Maltezeri su tokom istorije bili vrlo cijenjeni psi i postali su izuzetno popularni tijekom renesanse. Tada su postali omiljeni psi plemstva u Evropi, gdje su često bili ukras u dvorovima. Zbog svoje ljepote, maltezeri su često bili portretirani na slikama i umjetničkim djelima.

Ova pasmina je takođe imala važnu ulogu u pomorskim aktivnostima. Maltezeri su bili vrlo popularni na brodovima i koristili su ih pomorci kao čuvare i morske pse. Njihov mali i okretan lik bio je idealan za kretanje po uskim prolazima i spremištima, a istovremeno su bili dovoljno hrabri da se suprotstave bilo kojoj opasnosti koja bi se mogla pojaviti.

Tijekom 19. vijeka, maltezeri su se počeli ukrštati s drugim pasminama, što je dovelo do promjene u izgledu i karakteristikama. Međutim, uzgajivači su se kasnije usresredili na vraćanje izvornom izgledu i karakteristikama ovih slatkih pasa.

Danas se maltezeri često koriste kao terapeutski psi i dobri su pratitelji za osobe s invaliditetom ili starije osobe. Njihov društveni i privrženi karakter čini ih idealnim ljubimcima za sve vrste porodica.

Kroz istoriju, maltezeri su oduševljavali ljude svojom ljepotom, elegantnošću i hrabrošću, te su se iskazali kao izuzetni psi. Danas, maltezeri nastavljaju osvajati srca svojih vlasnika i širiti radost gdje god da se pojave.

Izgled Maltezera

Maltezeri su male pasmine pasa, imaju prekrasnu, svilenkastu i bijelu dlaku koja može biti kratka ili izrazito duga, ovisno o željenom izgledu. Uz bijelu, postoji još nekoliko boja maltezera, poput kremaste, slonovače ili bež, ali bijela je najčešća i najprepoznatljivija boja koja se povezuje s ovom pasminom. Njihova dlaka raste cijelog života i zbog toga treba redovito održavanje, što uključuje redovito četkanje, kupanje i šišanje.

Njihova glava ima karakterističan izgled sa crnim očima i nosom, a uši su pokrivene svilenkastom bijelom dlakom. Njihov vrat je dug i vitak, što im daje vrlo graciozan izgled. Tijelo im je malo, ali snažno, sa dugim, mišićavim nogama. Njihove šape su okrugle i male, sa jastučićima na dnu koji im omogućavaju bolje prijanjanje na podlogu.

Njihov rep je obično dug i savijen prema leđima, a prekriven je istom bijelom svilenkastom dlakom kao i ostatak tijela. Na kraju repa se često može primijetiti malo zadebljanje.

Karakter i dresura Maltezera

Maltezeri su karakterom vrlo društveni, privrženi i veseli psi koji se lako povezuju s ljudima i vrlo su inteligentni. Ove osobine omogućuju im da brzo nauče nove trikove i naredbe, što ih čini vrlo uspješnim u dresuri.

Kada se radi o dresuri, maltezeri su poznati po svojoj sposobnosti da brzo uče nove trikove i naredbe. Maltezeri imaju izražene prirodne sposobnosti i talente, ali takođe će odgovoriti na konzistentnu i pozitivnu dresuru. Redovna i strukturisana dresura važna je za ove pse kako bi im se pomoglo da razviju svoje prirodne sposobnosti i ostvare svoj puni potencijal.

karakter-maltezera

Ishrana Maltezera

Ishrana maltezera je vrlo važna za održavanje zdravlja i vitalnosti ovih pasa. Pored standardnih preporuka za ishranu poput pružanja kvalitetne hrane s visokim dijelom proteina i vitamina, postoje neke zanimljive i važne činjenice o ishrani maltezera.

Na primjer, maltezeri su skloni prejedanju i pretilosti, pa je važno pratiti njihovu težinu i ograničiti količinu hrane koju im dajete. Takođe, maltezeri su skloni zubnom kamencu, pa se preporučuje davati im hrskave grickalice za pse koje mogu pomoći u održavanju zdravog zubnog mesa i čišćenju zubi.

Osim toga, maltezeri su poznati po tome da mogu biti osjetljivi na određene sastojke hrane, poput piletine i govedine. Stoga je važno pratiti njihove reakcije na hranu i prilagoditi njihovu prehranu ako primijetite neke znakove alergije ili intolerancije.

Takođe, maltezeri su vrlo aktivni psi i vole trčati i igrati se, pa je važno pružiti im dovoljno energije u obliku proteina i ugljenih hidrata kako bi imali dovoljno snage za svoje aktivnosti.

Zdravlje Maltezera

Maltezeri su zdrava pasmina, ali kao i kod svih pasa, postoje određene bolesti na koje su skloni. Neke od najčešćih bolesti koje se mogu pojaviti kod maltezera su:

  • Patološki zubi
  • Dislokacija čašice
  • Epilepsija
  • Prolaps diska

Da biste spriječili ove bolesti kod vašeg maltezera, trebali biste redovno voditi psa veterinaru na pregled, sprovoditi preventivnu njegu, poput pranja zuba, češanja dlake i redovnog vježbanja, te pružiti im uravnoteženu prehranu. Takođe, važno je izbjegavati pretjerano opterećenje zglobova i paziti da se pas ne izlaže stresu i opasnostima.

Kupovina Maltezera

stene-maltezera

Prije nego što se odlučite kupiti maltezera, trebali biste uzeti u obzir nekoliko važnih činjenica. Prvo, trebali biste pronaći uglednog uzgajivača koji ima iskustva u uzgoju maltezera. Takođe, trebali biste provjeriti zdravstvenu istoriju štenaca i njihovih roditelja, kako biste se uvjerili da ne postoji nijedan genetski problem koji bi mogao uticati na zdravlje vašeg psa u budućnosti.

Cijena maltezera u BiH može varirati zavisno o uzgajivaču i uslovima u kojima su uzgajani. Prosječna cijena maltezera u BiH kreće se između 500 i 1.500 KM. Međutim, treba napomenuti da se cijena može povećati ako štenad imaju dobre rodovnike ili su posebno lijepi primjerci pasmine.

Važno je napomenuti da kupovina psa nije samo financijska investicija, već i emotivna. Stoga je važno odvojiti vrijeme i pažljivo razmisliti prije nego što donesete odluku o kupovini maltezera. Osigurajte se da ste spremni preuzeti odgovornost za brigu o psu i pružiti mu sve što mu je potrebno kako bi imao srećan i zdrav život.